
Heel wat verkavelingen gebeuren op woonuitbreidingsgebieden. Dit is ten eerste verlies van open ruimte. Men moet zich eens de vraag stellen of die verkavelingen wel nodig zijn. Bij het opstellen van het oude ruimtelijke ordeningsplan werden de woonuitbreidingsgebieden ruim genomen. Oude fouten moet men durven herstellen. Men past bovendien het oude concept van urbanisatie toe: op 500 à 600m² plaatst men een huis voorzien van garages voor twee wagens, de auto krijgt steeds vlak voor de deur een plaats.
Waarom heeft het vier jaar geduurd eer Oostkamp het burgemeestersconvenant heeft ondertekend? In Limburg waren ze ons met een paar jaar voor. Het ondertekenen van het klimaatakkoord te Parijs zal leiden tot radicale hervormingen. Ook in Oostkamp moeten op relatief korte termijn doortastende maatregelen genomen worden waarvan we hopen dat we niet moeten wachten op een volgende legislatuur. Op vandaag zien we enkele symbolische daden maar geen echt gemeende inspanningen, geen duidelijke keuzes.
Vanuit Groen hebben we ons consequent verzet tegen het opofferen van onze beperkte open ruimte (vb. BPA Rodenbach). Het uitblijven van een uitgewerkt doorstromingsplan, met eenrichtingsverkeer in het centrum van Oostkamp en een duidelijke plaats voor zwakke weggebruikers hebben we ook steeds aangekaart en met positieve acties in het nieuws proberen te brengen.
Tot slot over de stoelendans binnen de meerderheid. Het is een duidelijk voorbeeld waarover het binnen het bestuur gaat. Postjes en persoonlijke titels in plaats van de meest capabele persoon op de juiste post. Het is duidelijk dat men binnen de meerderheid meer rekening houdt met hun interne spanningen dan met de juiste man op de juiste plaats. Ik stel mij de vraag of dit de beste manier is om "hun visie op de toekomst voor alle Oostkampse inwoners" te realiseren.
Geert Vercruyce
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter