Dag kiezer. Oostkamp is een mooie gemeente om in te wonen en heeft verschillende troeven. Als één van de bosrijkste gemeenten in West-Vlaanderen willen we onze gemeente nog meer vergroenen en doordacht omgaan met de ruimte die we hebben. In Oostkamp zorgen we voor elkaar, ook voor wie het wat moeilijker heeft en betrekken we burgers bij het beleid. In Oostkamp verplaats je je veilig langs aangename straten en is er voldoende aanbod in openbaar vervoer en deelmobiliteit. Oostkamp beleef je met volle teugen in het aanbod aan sport, natuur, cultuur en lokale handelszaken. Oostkamp maken we samen!
Oostkamp, een nog groenere gemeente.
Niemand kan nog ontkennen dat groen een positief effect heeft op mens en dier. Oostkamp is een groene gemeente en dat willen we houden. Maar natuur moet er voor iedereen zijn, op wandel- of fietsafstand. Groen Oostkamp wil blijvend inzetten op toegankelijke natuur, ook in de dorpskernen. Dat wil zeggen meer groen, meer kleine natuurlijke oases en het stimuleren van burgers om groene ingrepen te doen. Op deze wijze willen we groen ook inzetten als sociale component. Groen Oostkamp gelooft dat kleine maatregelen vaak een maximale impact hebben. Denk aan verplichte regenputten bij nieuwe appartementsgebouwen, wetlands die zorgen voor een betere afvoer en opslag van regenwater, opvang van hemelwater op kerkgebouwen en gemeentelijke gebouwen. Voor een toekomstgericht groen beleid maken we de omslag van groenbeheer naar een ecologisch beleid.
Groen wil:
- Waardevolle bomen behouden. Daarom pleiten we voor de uitbreiding van het gemeentelijk bomenbeheerplan, zowel voor het gemeentelijk patrimonium als bij de kasteeldomeinen met hun waardevolle bomen en planten. Eigenaars worden gestimuleerd om hieraan mee te werken.
- Meer expertise en professionalisering van de medewerkers van de groendienst. Zij vormen immers een belangrijke schakel bij groen.
- Een klimaatbestendige aanpak waarbij gekeken wordt naar de effecten van groenmaatregelen op langere termijn.
- Afspraken met landbouwers rond een biodiverse aanpak. Dit doen we door in gesprek te gaan met landbouwers en hen te ondersteunen bij de omslag naar een ander beleid.
- Intensief participatief proces met burgers. We denken bv. aan de opstart en het blijvend onderhouden van initiatieven, zoals Pluk-O's, voedselbossen en -tuinen
- Doorgedreven samenwerking met bedrijven rond de vergroening van hun terrein of locatie.
- Toepassing van de 3-30-300 regel: vanuit elke woning of wooneenheid zie je drie bomen, 30% van een wijk geniet van de schaduw van een boom, elke woning heeft binnen de 300 meter een verkoelend groen plekje!
Ruimte slim en participatief aanpakken.
Met Groen Oostkamp gaan we voor publieke en private ruimte waar gemeenschappelijke beleving mogelijk is en waar groen en water samen komen. We ijveren voor een slim plan dat zich vertaalt naar een vergunningsbeleid waar leefbaarheid en duurzaamheid voorop staan. Concreet willen we voldoende fietsstalling dichtbij appartementen, winkels en openbare diensten, verplichte plaatsing van regenwaterputten bij appartementen, groendaken op garages, behoud van het dorpskarakter door groene dreven en waardevolle gevels. Het beleid van private ruimte kan uitgebreid worden om samen tuinen en/of huizen mogelijk te maken. Het aanstellen van een kwaliteitskamer verhoogt de kwaliteit van de projecten en zo wordt de samenhang met de omgeving behouden. Daarnaast streeft Groen Oostkamp naar (buurt)betrokkenheid van jongeren en ouderen. Dit willen we realiseren door bijvoorbeeld de kindergemeenteraad meer te betrekken bij het ontwerpen van openbare ruimte, participatieavonden in te richten voor de buurt of langs te gaan bij de ouderen om hun behoeften mee te nemen in de ontwerpfase.
Groen wil:
-
Vergunningsbeleid uitbreiden voor appartementen, zodat:
- regenwateropvang mogelijk is;
- bij aanleg van parkeergarages groendaken voorzien (aangepaste dakstructuur)
- groene beleving en bovengrondse wateropvang als buffer bij hevige regen
- fietsstalling dichtbij
-
Vergunningsbeleid privaat wonen aanvullen voor:
- samen tuinen
- andere woonvormen (voorbeeld drie-generatiewoning, kangoeroe wonen of samenhuizen).
- Aanstelling kwaliteitskamer
- Erfgoed werd in kaart gebracht, oplijsten wat behouden moet blijven en daarop toezien.
- Meer rekening houden met adviezen van de erfgoedraad
- Een schepen die bevoegd is voor erfgoed
- Fietsplaatsen ook op het recyclagepark voorzien, waar bakfietsen e.d. kunnen parkeren.
Eerlijke kansen voor iedereen. Ook in Oostkamp.
Oostkamp is een welvarende gemeente, waar een sterk sociaal beleid wordt uitgebouwd en gevoerd zodat iedereen mee kan. Dit sociaal beleid zet natuurlijk in op mensen in armoede, maar ook op een degelijk beleid op vlak van kinderarmoede, kinderopvang en ouderenzorg.Centraal voor Groen Oostkamp is het idee van 'automatische rechtentoekenning'. Dit is het systeem dat meteen aan iemand alle rechten, subsidies of andere vormen van hulp toekent als die persoon er recht op heeft en aangepast is aan de lokale noden (via verdere uitbouw van de Remi-tool). Een verdere uitwerking van de samenwerking tussen de verschillende diensten is voor Groen Oostkamp ook belangrijk. We willen vanuit Groen ook inzetten op andere manieren om naar welvaart en eigendom te kijken. Door het stimuleren van de deelcultuur rond gebruiksvoorwerpen, spelotheken, fiets bibliotheken en repaircafé's wordt er niet alleen ingezet tegen armoede maar ook naar een duurzamer gebruik van grondstoffen en middelen. Dit delen kan perfect samengaan met de initiatieven rond ontmoeting, het stimuleren van verbinding tussen buren en maar ook het ruimer delen van de gemeenschapszalen.
Groen wil:
- een armoedetoets invoeren waar huidig en toekomstig beleid rekening houdt met mensen in armoede
- een armoede-adviesraad onder de welzijnsraad
- toegankelijkheid tot samenwonen/ zorgwonen verbeteren
- verdere uitwerking van 'het draagbare loket'
- gemeenschapszalen ter beschikking stellen voor wie kleinbehuisd woont
Mobiliteit voor iedereen.
Groen Oostkamp wil een beter evenwicht tussen alle weggebruikers. Dorpskernen die meer autoluw zijn en waar men trager rijdt. Voetgangers en fietsers voelen zich er veilig om te winkelen, naar school te gaan en hun vrije tijd te beleven. Daarvoor is handhaving van de nieuwe zones 30 belangrijk. In de wijken zorgt meer groen in de inrichting van de straten voor een vertragend effect, maar ook voor meer schaduw op warme dagen en wateropvang in natte periodes. Tussen deelgemeenten worden fiets- en wandelverbindingen versterkt. Voor het parkeren zetten we meer in op gedeeld en clusterparkeren aan de rand van kernen en wijken. Groen Oostkamp zet zijn schouders onder deelmobiliteit waar sterk in gezet wordt op stimuleren van autodelen. Groen Oostkamp steunt de principes van het masterplan Oostkamp en wil het circulatieplan volledig invoeren. We willen een efficiënter en uitgebreider openbaar vervoer dat een volwaardig vervoersmiddel is om deel te nemen aan de maatschappij (werk, hobby, school,...).
Groen wil:
- Duidelijke fietsdoorsteek van Siemenslaan over parking Oostcampus
- Fietszone in de straten rond de scholen
- Handhaving zones 30 en 50
- Fietsassen tussen deelgemeenten optimaliseren
- Circulatieplan Oostkamp centrum al uitvoeren met tactical urbanism
- Fietsraad opstarten onder de raad voor publieke ruimte
- Bij wegwerkzaamheden degelijk alternatief afdwingen voor fietsers en voetgangers
- Fietsdoorsteek naar Brugge klaar vóór de werken aan de steenbruggebrug starten
- Proefproject autodelen om mensen actief te laten kennismaken met het autodelen
Samenleven in Oostkamp.
Een leefbare gemeente is niet enkel een gemeente waar geleefd wordt, maar ook beleefd. Groen staat voor een inclusief, participatief en vernieuwend vrijetijdsaanbod. Daarom willen we een functioneel en toegankelijk zwembad. Daarnaast willen we ook een beleid dat inzet op minder bekende sporttakken of vormen van vrijetijdsbesteding. Op vlak van cultuur wil Groen een vernieuwend én sociaal cultuuraanbod, met oog voor alle doelgroepen en gebruikmakend van alle mogelijke locaties. Groen wil bibliotheken die inzetten op leesbevordering, digitale inclusie en ontmoeting waarbij elke burger op korte afstand toegang heeft tot een bibliotheekvestiging. Ook jongeren die niet verbonden zijn aan een vereniging verdienen een eigen plek. Een nieuw jeugdhuis is daarbij een essentieel gegeven. Leven houdt niet op aan de grenzen van de gemeente. Groen wil voldoende middelen voorzien om een inclusief mondiaal beleid uit te bouwen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen zich goed voelen in hun buurt. Aandacht voor en bescherming van gezichtsbepalende en historisch waardevolle sites spelen hierbij een cruciale rol.
Groen wil:
- Een beleid gebaseerd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
- Investeren in een functioneel zwembad
- Investeren in een nieuw jeugdhuis
- Investeren in bibliotheekvestigingen met voldoende ruime én geïntegreerde collecties voor jong én oud
- Voldoende middelen (financieel als op personeelsvlak) voor een inclusief mondiaal beleid
- Een stedenband met duidelijke participatie vanwege de burger
- -Een uniek kunstwerk per legislatuur in de publieke ruimte (toeristisch aantrekkelijk, inspirerend voor de inwoners)
Participatie van start tot evaluatie.
Groen Oostkamp vindt participatie zeer belangrijk, we kiezen niet alleen in het stemhokje, maar hebben als burger ook een stem in het proces. Participatie ligt voor ons van in het begin van het proces tot en met de evaluatie. Hoewel we al meer initiatieven zien, is er nog ruimte voor verbreding. De vernieuwing van de participatieraden bijvoorbeeld kent nog niet het beoogde resultaat, daar kan nog verbreed en verdiept worden.
Binnen de gemeenteraad zelf liggen nog kansen voor meer participatie. Door het werken met commissies kunnen we de rol van een gemeenteraadslid versterken in de soms zeer technische dossiers, ook door bv. te werken met een co-voorzitter uit de oppositie die de gemeenteraadsvoorzitter bijstaat.
Groen Oostkamp stelt voor om een traject op te zetten als 'De gemeenteraad komt naar je wijk'. Naast het voorstellen van reeds geplande werken en/of initiatieven, is daar vooral ruimte om te luisteren naar wat in de wijk leeft. In samenwerking met de straatambassadeurs bereiken we de minder actieve bewoners en werken we met wijkbudgetten, waar samen gekozen wordt voor waar de wijk nood aan heeft (qua inrichting publieke ruimte, ontmoeting, culturele activiteiten,...). Ook de wijkagent kan daar een rol spelen.
Groen wil:
- 'De gemeenteraad komt naar je wijk', een traject doorheen de legislatuur i.s.m. met straatambassadeurs
- Actieve aandacht voor moeilijk bereikbare doelgroepen
- Participatieraden verbreden
- Participatie in projecten van 'wit blad' tot en met evaluatie
- Communicatievormen divers houden om zoveel mogelijk burgers te informeren
Een doorgedreven klimaatbeleid.
Oostkamp tekende het burgemeestersconvenant én het Lokaal Energie- en Klimaat Pact met de Vlaamse overheid. Voor Groen Oostkamp mag dit geen symbolische daad zijn, maar een echt engagement om de beschreven doelen te halen.
Een lokaal bestuur is voor ons voortrekker van een warm klimaatbeleid waarin iedereen mee is. We doen energiebesparende ingrepen in het eigen patrimonium, we stimuleren en ondersteunen burgers zodat hernieuwbare energie toegankelijk is voor iedereen i.s.m. het energiehuis. We geven ruimte aan natuur en water en maken buurten zo mooier, gezonder en weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Groen Oostkamp wil sterker inzetten op circulaire economie en delen op verschillende domeinen: delen van ruimte, mobiliteit, voeding, kledij, tuin-, keuken- en klusmateriaal,... Op vlak van afval zetten we sterk in om een afvalarme gemeente te worden.
- Regelmatig repair cafés organiseren>
- Opstarten van een deelbibliotheek
- Oostkampenaren laten proeven van autodelen met uitgewerkte proefprojecten
- Naast prijs ook duurzaamheid als gunningscriterium hanteren bij aanbestedingen
- In het provinciaal windplan trekt Oostkamp mee
- Klimaatplan aftoetsen met armoede-experts en sociale organisaties
- Voldoende handhaving rond opgelegde voorwaarden rond ontharding bv. rond opnieuw aanplanten van gevraagde bomen/struiken
- Lokale handelaars stimuleren en ondersteunen om single use plastics te vermijden
- Meer zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen