Nieuwjaarsrecptie 2015

16 Januari 2015

Nieuwjaarsrecptie 2015

Oostkamp, 16 januari 2015 Beste genodigden, beste vrienden, Aan het begin van het jaar past het natuurlijk om u allen een fijn en voorspoedig nieuw jaar te wensen! Ook 2014 was weer een goed gevuld jaar, benieuwd of 2015 anders zal zijn.

De verkiezingen waren één van de hoogtepunten van het jaar. Met drie kandidaten op de verschillende lijsten waren de Oostkampse Groenen sterk vertegenwoordigd. Er werd dan ook campagne gevoerd in heel de provincie, niet enkel op Face Book maar van Diksmuide over Wervik tot Knokke-Heist kon je hen bezig zien. Ja, zelfs tijdens de skivakantie in de Alpen wordt het Groen T-shirt gedragen.

Niet enkel tijdens de verkiezingen trok Groen Oostkamp de straat op. Ook met de Valentrein actie, de job actie, de stations actie en in de kerstperiode waren we zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Vier acties in één jaar! Zou dat de reden zijn waarom we in 2014 zes nieuwe leden mochten verwelkomen in de groep? Ook op het stakingspiket van Hart boven Hard te Brugge ontbraken we niet.

Groen gemeenteraadslid Geert Vercruyce deed ook een paar opgemerkte tussenkomsten in de gemeenteraad. Op 19 juni 2014 was de herziening van het politiereglement aan de orde van de dag. Dit onderwerp werd dan ook gebruikt om het Groene standpunt over de GAS boetes kenbaar te maken. Roos Lambert, gemeenteraadslid in Beernem en Groen afgevaardigde in de politieraad van de politiezone Het Houtsche waar Oostkamp toe behoort, gaf trouwens reeds de voorzet tijdens de samenkomst van deze raad op 28 mei 2014.

Het reeds jaren aanslepende verkeersvraagstuk in Ruddervoorde werd eind vorig jaar eindelijk beslecht. Alle zwaar verkeer wordt uit het centrum geweerd, zonder uitzonderingen. Inzetten op mobiliteit en verkeersveiligheid blijft één van de strijdpunten van Groen Oostkamp.

Voor 2015 hebben we weer grootse plannen. Op 26 april organiseert Groen Oostkamp, Groen Zedelgem en Groen Torhout samen met enkele enthousiastelingen een lokaal forum duurzaamheid, ruileconomie, korte keten, verandering, kortom traditionele de zaken op een andere, duurzame manier doen. Weldra worden jullie op dit evenement, Allez-changez, uitgenodigd.

Het jaar 2015 is ook een bijzonder jaar, sinds 20 jaar zetelt Groen Oostkamp onafgebroken in de gemeenteraad. Peter De Backer legde op 1 januari 1995 de eed af als gemeenteraadslid. Weet je nog op welke dag de eerste "echte" gemeenteraad plaats vond Peter? (pauzeren) (16 januari 1995). Eén van de eerste wapenfeiten van Peter was er voor te zorgen dat Groen Oostkamp ook een OCMW-raadslid mocht aanduiden. Precies 20 jaar geleden mocht ik dan ook voor de eerste keer dit mandaat opnemen voor een periode van drie jaar. In dit rijtje van gemeenteraadsleden horen ook Filip Vroman, Johan Keirse en Geert Vercruyce thuis. Ik wil ze dan ook vandaag bedanken voor het geleverde werk. Voor Geert is er natuurlijk de voorwaarde dat hij zijn "contract verder uit doet".

Ik ben uitgepraat. Vooraleer het woord te geven aan federaal parlementslid Wouter De Vriendt voor de uitreiking van de Groene Pluim zal Olivier ons wat muziek brengen

Hilde Naessens

Voorzitter Groen Oostkamp