Nieuwjaarsreceptie vol vrouwelijk Groen

01 Februari 2016

Vier vrouwelijke voorzitters kleurden de provinciale nieuwjaarsreceptie. Meyrem Almaci, onze nationale voorzitter; Annick Willemans, de provinciale voorzitter; Carol Cartigny, de regionale voorzitter en tot slot Hilde Naessens, lokale voorzitter Oostkamp. Er kwam heel wat ter sprake ... Voorzitter Hilde Naessens herinnerde ons aan de klimaattocht van GroenPlus naar Parijs. Twintig Groene senioren trokken te voet en per fiets naar de Franse lichtstad om een krachtig signaal te geven dat de opwarming van onze planeet moet stoppen. De gemeente Oostkamp heeft onder impuls van ons gemeenteraadslid Geert Vercruyce het Burgemeestersconvenant ondertekend. De gemeente engageert zich om mee te helpen de CO2 terug te dringen. Nu nog wachten op concrete maatregelen...

Meyrem brak een lans voor positief denken en solidariteit. De mensen die het doen, dienen gehoord te worden. En niet de roepers die aan de zijlijn blijven. "Je kan geen positief beleid uitbouwen vanuit negativisme en cynisme."

Pacifisme ligt Groen nauw aan het hart. Daarom stappen we mee in de betoging van 24 april tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

De provinciefractie reikte dit jaar de Groene Pluim uit aan Pintafish. Dit zijn kleine reders die op een verantwoorde wijze vissen als reactie op de overbevissing, de schade aan het milieu en de bijvangst. Ze gebruiken kleine en duurzame kustvissersschepen in overleg met het Instituut voor Landbouw en Visserijontwikkeling (ILVO). Ze verkopen pakketten seizoensgebonden vis tegen een scherpe prijs. Pintafish kan zo de vis uit de bijvangst of vis die anders vernietigt wordt, verkopen. De visser krijgt een hogere prijs dan op de veiling. Dat is een  win-winsituatie, zowel voor de consument als voor de visser en de natuur.