Nieuwjaarsreceptie 2016 - OostCampus

23 Januari 2016

Oostkamp 23 januari 2016   Beste vrienden, Velen onder u zullen het droevige nieuws van het overlijden van Maureen Lievyns reeds vernomen hebben. Zij was 18 jaar lang provincieraadslid voor onze partij. Ik ken Maureen reeds vanuit mijn kinderjaren. Onze beide vaders stonden samen in dezelfde school en waren ook goede vrienden. Mauke werd dan ook heel vroeg een vaste gast thuis. Later werd ze de klasgenoot van mijn broer Pol en schoolvriendin van mijn oudere zus Anne. Maureen heeft haar gedrevenheid voor een deel meegekregen van haar vader. Hij stond, samen met mijn papa, aan de wieg van de school Drie Hofsteden te Kortrijk. Niet verwonderlijk dat ze zo geëngageerd was. De talloze rouwbetuigingen vertellen hoe belangrijk Maureen voor ons was. Jullie hebben de gelegenheid om in een rouwregister jullie medeleven te betuigen. Laten we samen ook even ingetogen stilstaan bij wat ze voor ons allen betekende.

(stilte)

Ik dank u.

Vrouwen zijn altijd belangrijk geweest bij Groen, ook in West-Vlaanderen. Wisten jullie dat we tijdens deze receptie zomaar vier vrouwelijke voorzitters kunnen "oplijnen". Zowel de nationale voorzitter, Meyrem, de provinciale voorzitter, Annick, de regio voorzitter, Carol, en de lokale voorzitter, ikzelf dus, zijn vrouw. Ik hoor nu al Brugge, Blankenberge en Veurne zeggen dat ze het daar ook zouden kunnen, en misschien in andere provincies ook ? maar hier gaan we er wel een foto van nemen.

Het voorbije jaar was een belangrijk jaar voor het klimaat. De Parijse klimaatmars heeft dan uiteindelijk toch plaats gehad, en dan nog wel in Oostende. Er lopen er hier zelfs een paar rond die op hun fiets gesprongen zijn en tot Parijs gereden zijn of gewandeld hebben. Te Parijs werd een klimaatakkoord afgesloten dat een fossiel vrije wereld tegen 2050 in het vooruitzicht stelt. Enkel scheepvaart en luchtvaart krijgen nog wat respijt. Er is echter nog een lange weg af te leggen. Wanneer Jan Bens, voorzitter van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Veiligheid in 2013 verklaart dat windmolens gevaarlijker zijn dan kerncentrales en Wim Delvoye, kunstenaar te Melle, begin deze maand wist te vertellen dat windmolens niet te dicht bij een autosnelweg mogen staan want zij zouden zo het fijn stof nog meer verspreiden, mag men niet verwonderd zijn dat het Belgisch klimaatakkoord een soap is. Het licht op het einde van de tunnel begint echter te schijnen. In juni dit jaar ondertekenden 32 burgemeesters uit West-Vlaanderen het burgemeestersconvenant. Zowat 40 Limburgse burgemeesters deden hun dat vier jaar eerder voor. Geen overheersende westenwinden dus, de Groene wind waait komt duidelijk uit het oosten.

Wat onze uitdagingen voor 2016 worden laat ik aan Meyrem

Er staat deze namiddag nog heel wat op het programma: buiten drankjes en hapjes verwelkomen we onze speciale gast Meyrem Almaci. Er volgt nog de uitreiking van de Groen Pluim door de provinciefractie, rondleidingen in het centrum OostCampus, een heuse theateropvoering en boekenruilkast. Verder is er ook nog een standje met informatie van vredesactie.

Hilde Naessens