Nieuwjaarsreceptie 2014

21 Januari 2014

Nieuwjaarsreceptie 2014

Beste genodigden, van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie en uitreiking Groene Pluim. De maand januari is traditioneel voorbehouden aan de nieuwjaarsrecepties van politieke partijen. GroenOostkamp wil dan ook niet ontbreken op het appel. In de krant De Morgen verschijnt bijna dagelijks  één of ander verslag over zo'n receptie gespreid over bijna een dubbele bladzijde. Zulke ambities hebben we natuurlijk niet, bescheidenheid siert. De groensatijnen jurk werd trouwens reeds voor mijn neus weggekaapt door een collega voorzitster. Echte kledij voorschriften kennen we toch ook niet bij Groen. Een foto met de voorzitter is wel mogelijk. Inschrijven op de wachtlijst is vanaf nu mogelijk. Nog zo'n weetje uit de reeks artikels in de morgen is: "wat is het meest gebruikte woord". Hij de het antwoord op deze vraag weet komt vooraan op de wachtlijst!Dat mobiliteit een hot item beloofde te worden in 2013 stond in de sterren geschreven. Elke politieke partij voerde dit als een topprioriteit aan in zijn verkiezingsprogramma een jaar voordien. Met de regelmaat van de klok werd er dan ook de pers mee gehaald. Wat iedereen als prioriteit ziet wordt daarom door iedereen niet op dezelfde wijze ingevuld. Groen ijvert in elk geval voor een invulling door de zwakke weggebruiker. De fietser en voetganger moet terug de eerste plaats krijgen in de dorpskernen. Dit brengt mij dan bij de tweede wedstrijdvraag voor vanavond: "wie is met de fiets naar de receptie gekomen". We hebben nog als geschenk een sleutelhanger van onze fietsactie van november 2013. Deze actie werd door velen gewaardeerd. Iedere fietser werd die zaterdag morgen op positieve wijze beloond met een sleutelhanger uit recyclagemateriaal. Zelfs de fietsende burgemeester en enige tijd later zijn echtgenote vielen binnen de prijzen.

De aanleg van het voetbalstadion op de Chartreuse is definitief van de baan. Marleen Reylandt van Groen Brugge wordt stilaan een bekendheid bij de Raad van State in wat betreft dossiers ruimtelijke ordening. Waakzaamheid blijft echter geboden in de Brugse regio, de stadion kwelduivel steekt weer ergens anders de kop op. Dat Groen niet altijd de mening deelt van de traditionele partijen wat wonen en de daaraan gekoppelde mobiliteit betreft wordt ook stilaan de evidentie zelve. Wanneer ik sommige verkiezingsprogramma's uit 2012 lees zie ik vele gelijkenissen met het Groen programma. Ideeën zoals co-housing, publieke groene ruimtes en speelzone als bindmiddel, mobiliteit volgens het STOP principe, ? klinken als muziek in de oren. Wanneer ik dan de plannen van de nieuwe Fabiolawijk zie, waar de woning met plaats voor twee auto's voor de deur zie, valt de sluier der naïviteit weg.

Van hetgeen we in de aanloop naar de verkiezingen 2012 opgebouwd hebben, konden we in 2013 de vruchten plukken. We hebben wel degelijk Groen Oostkamp kunne verstreken met nieuwe gezichten. We zijn er zelfs zo trots op dat die trachten uit te spelen in de komende verkiezingen. Tijdens onze avondlijke vergaderingen werd ook het plan gesmeed om in navolging van Groen Knokke-Heist een lokale GroenPlus werking te starten. Bij Groen is het namelijk zo dat ieder lid ouder dan 55 jaar het etiket GroenPlus krijgt, verzet hiertegen is trouwens niet toegestaan.

Tot slot wil ik onze Groen mandataris Geert, en de sterke ploeg bestuursleden en bussers bedanken en nodig federaal parlementslid en lijsttrekker voor de kamer Wouter De Vriendt om over te gaan tot de uitreiking van de Groene Pluim aan Parkpop.

 

Hilde Naessens