Leeftijdsvriendelijke alternatieven

02 November 2015

Leeftijdsvriendelijke alternatieven

De leeftijdsvriendelijke gemeente staat reeds een tijdje op de agenda van de Vlaamse Ouderenraad. Dit jaar kreeg mobiliteit een bijzondere aandacht. "Ouderen in vervoer(ing)" was de titel van de themadag waarmee de provincie West-Vlaanderen op 21 september 2015 van wal stak. Mobiliteit bij senioren beslaat een uitgebreide waaier. Is het woon-werkverkeer weggevallen, dan blijft het vervoer van kleinkinderen naar school voor velen een dagelijkse bezigheid. Anderen zijn ingeschakeld als vrijwilliger in het ziekenvervoer. Wat is nu het van senioren? De eerste spreker van deze themadag, Patrick Auwerx van Mobiel 21, gaf vrij snel een antwoord: er is geen standaard verplaatsingsgedrag bij senioren gezien hun grote diversiteit. Tijdens de voormiddag sprong nochtans één specifieke deelnemer in de mobiliteit in het oog: de

verplaatsingsgedrag wandelaar. De reden hiervoor is dat wandelen een wondermiddel blijkt te zijn. Een half uurtje wandelen per dag beschermt tegen harten vaatziekten, beroerte, obesitas, cognitieve problemen en depressie. Kortom, het medicijn van de eeuwige jeugd. De stad Blankenberge hield in de namiddag bovendien een wervend pleidooi voor zijn "zitbankenroute".

Senioren wonen beter in de dorpskern op wandelafstand van de voorzieningen

Wat tijdens deze dag duidelijk werd, is dat het beter is voor senioren om in de dorpskern te blijven wonen en niet in verafgelegen seniorenwoningen. Een gemiste kans dus door de gebouwen van de gemeentediensten in de Stationsstraat te vervreemden. Een kleinschalig project met serviceflats of assistentie-woningen ware mooi geweest. Enkele banken in de Schooldreef zijn een aanmoediging voor de senioren om te voet naar het dorpscentrum te gaan. Met enkele zitpauzes is de bibliotheek of het Welzijnscentrum Oostkamp niet ver af. Een winstpunt voor de senior!

Luc Debuyst