Groen wil ‘fietsstraat’ in Oostkamp

19 November 2016

Groen wil ‘fietsstraat’ in Oostkamp

Geert Vercruyce dient tijdens de gemeenteraad van 17 november 2016 een voorstel in om de zone 30 in Brugse en Kortrijkstraat om te vormen tot fietsstraat . Wat er nu misloopt met het verkeer in centrum Oostkamp kan je in enkele 'te'-woorden samenvatten: te druk en te snel. Het is er op sommige momenten beangstigend voor de zwakke weggebruiker. Doeltreffende maatregelen zoals de kluifrotonde zijn op de lange baan geschoven. Daarom pleit Groen Oostkamp ervoor de Brugse- en Kortrijksestraat om te vormen tot een

fietsstraat. In dergelijke fietsstraat heeft de fietser altijd voorrang, de autobestuurder past zich aan de fietser aan en haalt de fietser niet in. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en het fietscomfort. De maximumsnelheid blijft er hoe dan ook beperkt tot 30. Een fietsstraat wordt aangeduid met specifieke verkeersborden.

Geert Vercruyce (gemeenteraadslid): "Het invoeren van een fietsstraat in andere gemeentes leidde er al snel tot een opvallende stijging van het aantal fietsers en een daling van het aantal auto's. Daarom willen we het concept 'fietsstraat' ook in Oostkamp toepassen."

Velen kennen het verhaal van de Kortrijkse- en Brugsestraat in centrum Oostkamp. Een auto haalt een fietser in. Als de automobilist de veilige en voorziene afstand van een meter wil aanhouden van de fietser, moet hij in het midden van de straat rijden. Voor een tegenligger is er geen plaats meer. Even verder haalt de fietser de auto weer in. Fietsers inhalen in de Kortrijkstraat heeft dus geen zin! Het einde van het fietspad in de Brugsestraat zorgt eveneens voor een hachelijke onderneming. Hoewel de overgang naar zone 30 duidelijk zichtbaar en voelbaar is, verwacht de automobilist er geen fietsers op de rijbaan. De Kortrijksestraat werd dan ook door Het Nieuwsblad in 2013 uitgeroepen tot slechtste fietspad van Oostkamp. De fietssuggestiestrook biedt de fietser geen enkele voordeel. Een fietsstaat waar de fietser voorrang heeft en waar ook niet sneller dan 30 km/uur gereden mag worden biedt dit volgens ons, Groen Oostkamp, wel.