
fietsstraat. In dergelijke fietsstraat heeft de fietser altijd voorrang, de autobestuurder past zich aan de fietser aan en haalt de fietser niet in. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en het fietscomfort. De maximumsnelheid blijft er hoe dan ook beperkt tot 30. Een fietsstraat wordt aangeduid met specifieke verkeersborden.
Geert Vercruyce (gemeenteraadslid): "Het invoeren van een fietsstraat in andere gemeentes leidde er al snel tot een opvallende stijging van het aantal fietsers en een daling van het aantal auto's. Daarom willen we het concept 'fietsstraat' ook in Oostkamp toepassen."
Velen kennen het verhaal van de Kortrijkse- en Brugsestraat in centrum Oostkamp. Een auto haalt een fietser in. Als de automobilist de veilige en voorziene afstand van een meter wil aanhouden van de fietser, moet hij in het midden van de straat rijden. Voor een tegenligger is er geen plaats meer. Even verder haalt de fietser de auto weer in. Fietsers inhalen in de Kortrijkstraat heeft dus geen zin! Het einde van het fietspad in de Brugsestraat zorgt eveneens voor een hachelijke onderneming. Hoewel de overgang naar zone 30 duidelijk zichtbaar en voelbaar is, verwacht de automobilist er geen fietsers op de rijbaan. De Kortrijksestraat werd dan ook door Het Nieuwsblad in 2013 uitgeroepen tot slechtste fietspad van Oostkamp. De fietssuggestiestrook biedt de fietser geen enkele voordeel. Een fietsstaat waar de fietser voorrang heeft en waar ook niet sneller dan 30 km/uur gereden mag worden biedt dit volgens ons, Groen Oostkamp, wel.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter