Schoolsite aan de Fonteinstraat: de aanpak is ontgoochelend
26 Maart 2025

De 'kanshebber tot groen hart' in het Masterplan Centrum Oostkamp is teleurstellend. Het gebrek aan participatie voor zo'n project schrijnend.
Op de gemeenteraad van donderdag 20 maart stond het vaststellen van het rooilijnplan en de gebruikelijke infrastructuur- en wegeniswerken van een project in Fonteinstraat op de agenda. Dat betekende dat het college het ingediende project, onder enkele voorwaarden, zal goedkeuren. Gemeenteraadslid Carol Cartigny en verschillende buurtbewoners hebben hun ongenoegen geuit. Niet alleen de impact van het project op de buurt, de mobiliteit en de natuur maar ook het gebrek aan participatie klagen ze aan.
Uitrol van het masterplan
In het traject van het masterplan centrum Oostkamp dat in 2022 afgeklopt werd, was deze oude scholensite op de kansenkaart 'een kanshebber voor een groen hart', naast enkele andere sites. 'Als buurtbewoner had ik een droom voor de site,' vertelt Carol Cartigny, 'ik zag het als een bewoond park, met een open inplanting zodat de oudere buurt mee betrokken werd in dat nieuwe deel. Ik droomde ook van een gezellige koffiebar met zonnig terras en polyvalente ruimte voor de buurt aan het paviljoen in Fonteinstraat'.
Die droom is aan diggelen geslagen, geeft het raadslid aan. Ze kaart aan dat de bebouwing niet alleen vrij gesloten en invasief is maar hoewel er enkele bomen bewaard worden, er wel wat als 'niet waardevol' bestempeld worden die nochtans een grote biodiversiteit huisvesten. Men vindt er o.a. nesten van verschillende vogelsoorten.
'Het weerspiegelt onvoldoende de geest van het masterplan. Ik zie de drevenstructuur niet doorgetrokken. De bezorgdheden rond mobiliteit van de buren zijn groot, zeker voor het schoolgaand verkeer. De kans voor een gedeelde overdekte ruimte voor wie kleiner gaat wonen, wordt niet opgelegd. Een pluspunt is de doorsteek voor trage weggebruikers. Mijn grootste frustratie is dat de buurt gewoon niet betrokken is. Het bestuur gebruikte als communicatie het minimale van wat ze moet doen, namelijk de aanpalende bewoners informeren met een brief en 2 gele borden zetten, die de meerderheid van de buren niet eens zag. Is dit dan de gemeente die verbondenheid omarmt en Warme Oostkampse Wijken stimuleert? We mogen van een burgemeester, die de bevoegdheden ruimtelijke ordening en participatie combineert, meer verwachten', besluit ze.
Daarom ging ze langs bij enkele buren om te horen wat hun bezwaren zijn en hoe ze daar als wijk hun stem luider kunnen laten horen.
Buren voelen zich niet gehoord
Buren uit de Fonteinstraat, Maciebergstraat, Molenakkerstraat en Walstraat zijn ontgoocheld. Sommigen dienden bezwaar in en hadden daar graag een antwoord op gekregen. Anderen waren totaal niet op de hoogte en hebben het openbaar onderzoek gemist en dus ook hun recht om bezwaar in te dienen. Het niet gehoord worden in zo'n project stelt hen terecht teleur.
De buurt geeft aan geen probleem te hebben met een woonproject maar vindt deze schaal van 96 appartementen en 9 woningen te groot. Ze uiten hun bezorgdheid over de bestaande natuur die deels gekapt wordt, de impact tijdens de werken waaronder de bemalingswerken o.a. voor de ondergrondse parking en ook de impact op de mobiliteit voor deze as voor schoolgaand verkeer uit de hele wijk. Ook de hoogte van de gebouwen met hun schaduweffect op de omliggende woningen en de schrik voor teveel inkijk baart hen zorgen.
Komt het bestuur tegemoet aan de bezorgdheden en de vraag naar meer betrokken worden?
En wat met de andere potentiële 'groene harten'? De boldershofsite is al lopende en kent een gelijkaardig verhaal. Maar ook op de schoolsite van Facet zijn er plannen om te verkavelen.